Kleding en fiscus, uitzondering voor artiesten:
De regels voor bedrijfskleding en fiscus zijn niet gelijk helemaal duidelijk. Goede reden om het eens uit te zoeken. De dienst inkomstenbelasting stelt andere voorwaarden dan de dienst omzetbelasting. En binnen de inkomstenbelasting is er ook nog de uitzondering voor artiesten, beroepssporters en presentatoren.
Bedrijfskleding en BTW
Alles wat je voor je bedrijf koopt zijn bedrijfskosten
De omzetbelasting houdt het eenvoudig. Alle kosten die je voor je bedrijf maakt zijn bedrijfskosten. De BTW die je daarbij hebt betaald mag je terugvragen als voorheffing. Als het echter gemengd gebruik betreft moet je het gedeelte privé gebruik hierop corrigeren.
Wanneer je dus als artiest een kledingstuk koopt uitsluitend voor optredens kun je de BTW terugvragen. In hoeverre er sprake is van gemengd gebruik is mogelijk onderwerp voor een goed gesprek. Als een kledingstuk nodig was voor dat ene optreden, moet je het daarna dan in de kast laten hangen omdat je anders een gedeelte van de BTW weer terug moet betalen? Of is het kledingstuk zijn waarde feitelijk kwijt na gebruik tijdens het optreden? Ruimte voor een goed gesprek.
Bedrijfskleding en inkomstenbelasting
Op de website van de belastingdienst staat het als volgt:
Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall.
Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.
In de wet staat het als volgt:
Artikel 3.16. Van aftrek uitgesloten kosten ten behoeve van de belastingplichtige
lid 2 Bij het bepalen van de winst komen mede niet in aftrek kosten en lasten ten behoeve van de belastingplichtige zelf die verband houden met de volgende posten:
c. kleding, met uitzondering van werkkleding;
d. persoonlijke verzorging;
lid 7 Het tweede lid, onderdelen c en d, is niet van toepassing ten aanzien van de belastingplichtige die optreedt als artiest of als presentator of die als beroep een tak van sport beoefent.
Dit betekent dat ‘gewone’ kleding niet voor aftrek in aanmerking komt behalve wanneer de belastingplichtige artiest, presentator of beroepssporter is.
Ook hier geldt overigens dat de betreffende kleding wel daadwerkelijk vanuit bedrijfsmatig oogpunt moet zijn aangeschaft. Privékleding die zakelijk gedragen wordt komt hierdoor niet voor aftrek in aanmerking.
Hopelijk heb je er wat aan bij het invullen van de aangifte
18-4-2023
Eddy Dijkman
(DBOC/Dijkman Boekhouding)
Mochten er vragen en/of op en aanmerkingen bij deze tekst zijn reageer dan vooral op dit artikel. Als het ergens beter of duidelijker kan wordt dit zo snel mogelijk aangepast.