Administratie en belastingen voor de zzp’er

Dijkman Boekhouding is in het voorjaar van 2018 gestart met een cursus administratie en belasting voor startende ondernemers. De eerste groep was een groep musici. Omdat ik zelf in dit veld werkzaam ben geweest en heel af en toe nog steeds ben was dit een fijne plek om te starten. Dicht bij huis. Maar de cursus is zeker niet alleen maar gericht op musici. Al zijn er inhoudelijk heel veel verschillen, er voor een ondernemer qua fiscaliteiten en zaken doen vele overeenkomsten tussen verschillende werkvelden. Aannemers, psychologen, it’ers, musici.

Een kleine groep van maximaal 8 starters volgt een serie van 8 bijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten wordt kennisgemaakt met administratieve en fiscale aspecten waar je als ondernemer mee te maken krijgt èn – dat is natuurlijk de hoofzaak – de ondernemer leert hoe hiermee om te gaan. Er hangen nogal wat vragen boven de markt, zoals:

  • Hoe hou ik mijn kosten en opbrengsten bij?
  • Hoe bewaak ik of ik wel alles heb betaald en alles heb ontvangen?
  • Hoe moet ik faktureren? Wat moet er allemaal op zo’n faktuur staan?
  • Hoe zit dat met een zakelijke bankrekening?
  • Ben ik eigenlijk wel ondernemer?
  • Hoeveel BTW moet ik in rekening brengen?
  • Met welke belastingen krijg ik allemaal eigenlijk te maken?

En dat zijn nog maar enkelen …

Voor de cursus wordt gebruik gemaakt van een syllabus en een hiervoor ontwikkelde excel administratietool. Verder krijgen de cursisten een al op onderwerpen ingedeelde administratiemap (inkopen, verkopen, bank, lonen, etcetera) die dient als uitgangspunt voor hun eigen administratie. Zowel analoog als digitaal.

Het begint met een algemene theoretische inleiding over het belastinglandschap in Nederland. Vervolgens wordt er een casus uitgewerkt van een startend bedrijf. Deze administratie wordt in de excel tool verwerkt en hier vanuit worden voor deze – fictieve – starter de BTW en IB aangiften ingevuld. In deze casus komen onderwerpen aan bod waar veel starters mee te maken krijgen. Bewaking van nog te betalen en nog te ontvangen bedragen, verwerking investeringen en afschrijvingen, onderscheid aanbrengen tussen kosten, investeringen en privé, administreren van leningen. Maar ook de kilometeradministratie en registratie van het aantal gewerkte uren – vanwege facturatie maar ook vanwege ondernemersaftrek – . Verder worden de facturen van deze onderneming onder de loep genomen. Staan alle benodigde gegevens er op? Kloppen de BTW percentages?

Bij het invullen van de IB en BTW aangiften wordt bij relevante vragen stilgestaan. Hoe ga je om met BTW bij inkoop uit het buitenland of bij leveringen aan het buitenland? Wat zijn de verschillen tussen binnenland, EU en buiten de EU? En hoe zit dat met de inkomstenbelasting en het buitenland?

Vervolgens wordt de eigen administratie opgezet met de hulpmiddelen die tijdens de cursus aan de studenten ter beschikking zijn gesteld. Het is de bedoeling dat de ondernemer tijdens de cursus  of later tijdens één van de terugkomsessies ook de eigen aangiften omzetbelasting en aangifte inkomstenbelasting gaat invullen zodat het hele traject in ieder geval één keer is doorlopen. Hierna biedt Dijkman Boekhouding nog de mogelijkheid om aan te schuiven aan de fiscale koffietafel.

Vragen stellen is belangrijk. Zelf weet ik een boel, maar lang niet alles. Daarom verwelkom ik vragen. Als ik het antwoord weet geef ik die gelijk, maar zo niet neem ik de vraag mee en zoek ik het uit.

Naast de administratie vind ik het belangrijk en leuk om ook tijdens de cursus tijd te nemen voor gesprek over het ondernemen zelf. Wat zijn de plannen, hoe werf je klanten, hoe kom je tot een prijsstelling voor de diensten of producten die je levert? Onderhandel je daarover of ben je juist strikt? Heb je de markt van jouw product bekeken? Hoe zou je dat kunnen gaan doen? Verschillende ondernemers kunnen elkaar hierin verder helpen en scherpen.